Als mens zijn we vaak op zoek naar een houvast, dat ons helpt in ons dagelijks handelen. We zoeken antwoorden op vragen als: hoe gaan we met elkaar om, hoe zorgen we voor elkaar en wat verbindt er ons. Als sociale inclusieve netwerkonderneming vinden we de drijfveer voor ons handelen in ubuntu.
Ubuntu of het diepgewortelde mensbesef dat we allen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, geeft vorm aan ons mens- en maatschappijbeeld. Het is het fundament voor de relaties die we als mens willen aangaan en de voedingsbodem voor ons ondernemen. Ubuntu start met de onvoorwaardelijke acceptatie van iedere burger. Iedereen is gelijkwaardig en maakt deel uit van een groter geheel.
Iemand met ubuntu staat open voor anderen en gelooft dat elke mens potentieel en talenten heeft maar ook dat elke mens kwetsbaar is. De talenten en mogelijkheden van anderen vormen geen bedreiging maar net een meerwaarde waardoor je als mens kan groeien en ontwikkelen. Iemand met ubuntu gaat in verbinding met andere mensen en gaat actief op zoek naar unieke en creatieve antwoorden om elkaar te dragen in die kwetsbaarheid.
Ubuntu is dynamisch, warm, uitdagend en heeft als doel mensen sterker te maken. Ubuntu vormt de kern van onze onderneming. Het is onze drijfveer en staat daarom centraal in onze ondernemingsnaam.
Wil je meer te weten komen over ubuntu, bekijk dan zeker onderstaande video teaser en laat je daarna inspireren door onze medewerkers. Mens zijn doe je samen. Iedereen zorgt voor iedereen.
Thijs, coördinator sociale economie
Ik zeg vaak: ik kan niet zijn wie ik ben zonder de mensen rondom mij. Ik heb iedereen rondom mij nodig om te zijn wie ik ben. Mijn ubuntu-zijn is dan ook niet van 9 tot 5. Ik ben geen ander persoon op het werk dan thuis. Het is de manier waarop je in het leven staat.
Zoals we de voorbije jaren al deden, nemen we de sterktes mee van den achtkanter, Feniks, Regenboog en BIK. Deze (historische) organisaties vormen ons fundament en zijn sterker geworden door de krachten te bundelen, een mooi voorbeeld van Ubuntu. We bouwen samen met alle cliënten, medewerkers, vrijwilligers en klanten aan een mooie toekomst.
vzw den achtkanter
Den achtkanter werd gestart in 1979. Door het onvoorwaardelijk geloof in het potentieel van mensen groeide den achtkanter uit tot één van de meest toonaangevende organisaties voor mensen met een beperking en mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in Vlaanderen. De visie op professionele identiteit, de ontwikkeling van voortgezette cognitieve revalidatie bij een NAH en het sectoroverschrijdend samenwerken zijn maar enkele illustraties van het innoverende karakter van den achtkanter. De uitbouw van relaties met lokale ondernemers en het steeds zien en benutten van kansen kenmerkten het ondernemerschap van den achtkanter.
vzw Feniks
De werking van Feniks zag het levenslicht in 1981 en ligt aan de basis van de huidige nieuwe ondersteuningsvormen in Vlaanderen. Feniks was grondlegger op vlak van begeleid wonen en begeleid werken en stond aan de wieg van het artistiek mentorschap en de ondersteuning van oudergroepen. Als organisatie is Feniks erin geslaagd om op verschillende terreinen te pionieren en innovatief te ondernemen. Het toepassen van het burgerschapsmodel en het geloof in kleinschalige dienstverlening (ondanks de grootte van de onderneming) zijn nog steeds de fundamenten van onze huidige netwerkonderneming. Buurtgericht en inclusief werken, het activeren van talenten, gedeeld leiderschap en zelfsturende teams waren sleutelprincipes die nog elke dag gehanteerd worden.
vzw Regenboog
Regenboog werd opgericht in 1980 en was net als vzw Feniks pionier op vlak van begeleid wonen. Het geloof in de talenten van mensen met een beperking resulteerde in eigentijdse maakateliers die op vandaag nog steeds een visitekaartje van onze huidige inclusieve netwerkonderneming is. Regenboog geloofde heel sterk in de kracht van samenwerken en legde samen met vzw BIK en vzw Hise de basis voor de actuele werking van vrijwilligersorganisatie De Drie Wijzen.
vzw BIK
BIK of Buurtinitiatieven Kuurne werd opgericht in 2000 en ligt mee aan de basis van ons actueel dienstenchequebedrijf Comforte, tAlternatief, de kinderdagverblijven Kamelofant en Krokonijn en de naschoolse opvang Struisbeer. BIK pionierde op vlak van sociale economie en geloofde heel sterk in de kracht van sociale netwerken. De integrale, inclusieve, structurele en participatieve benadering en het onvoorwaardelijk geloof in de kracht van mensen zijn nog altijd heel relevant. BIK stond samen met vzw Regenboog en vzw Hise mee aan de wieg van de vrijwilligersorganisatie De Drie Wijzen.