Carol Leleu, verantwoordelijke Struisbeer

 

Struisbeer is geen klassieke buitenschoolse opvang. We willen een tweede thuis zijn voor de kinderen en hen opvangen in een familiale sfeer. In de eerste plaats zijn we een buurtgerichte opvang voor de kinderen uit Spijker en Schardauw in Kuurne (de wijk waarin we zitten), maar uiteraard is iedereen welkom. Het is leuk voor de mensen uit de buurt zelf dat het een multiculturele mix van kindjes én begeleiders. De opvang heel laagdrempelig is en de contacten met de ouders zijn dan ook goed. De ouders voelen zich begrepen en de taalbarrière is er zelden of nooit.  

Als kinderopvang zijn wij er voor de kinderen én de ouders. We bieden huiswerkbegeleiding aan voor taal, wiskunde en lezen. De huiswerkbegeleiding is gratis en ze moeten niet vooraf inschrijven.  Voor het lezen is de begeleiding wel belangrijk. Voor de ouders is het niet altijd evident om te helpen. Iedereen is welkom. Daarnaast zijn we zijn ook vaak brugpersoon tussen de ouders en de school. We kijken samen hoe we elkaar kunnen helpen en aanvullen.  

De nieuwe buurtwerkster Mayken wil samen met ons kijken om een aantal activiteiten te organiseren. Het buurtfeest is normaal in september waar er verschillende workshops zijn voor de kindjes, activiteiten organiseren. De deuren staan open voor de kindjes tijdens het buurtfeest. Activiteiten organiseren in vakanties eventueel samen met ouders. 

We hebben een warme huiselijke opvang die kleinschalig is en het contact met de buurt is voor mij persoonlijk het grootste verschil met een andere opvang. We kunnen iedereen erin betrekken en het is voor de verschillende partijen leerrijk. De wisselwerking tussen de buurt, school en ons. We hebben de mogelijkheid om hen te stimuleren, ze zien openbloeien en opgroeien. 

 

We werken ook inclusief. Ook kinderen met een (vermoeden van) beperking zijn welkom. Zo is er momenteel een kindje met een vermoeden van ASS. Voor mij en de medewerkers een gegeven waar we eerder nog niet mee in contact kwamen. In dergelijk geval kijk ik hoe de medewerkers kunnen ondersteund worden. Hoe gaan ze best om met kinderen met ASS, het is wat zoeken en tasten in het onbekende, maar dat is nu net het leuke. Het is allemaal wat anders, maar we blijven eruit leren als team. 

Er worden in ons team ook heel wat kansen gecreëerd voor zowel stagiairs als vrijwilligers. Iedereen krijgt de kans om werkervaring op te doen. Het is een andere manier van werken en iedereen krijgt de kans om opgeleid te worden en te groeien in zijn talenten. Inzetten op eigen talenten en iedereen kan bij elkaar terecht. Het is een warm en open team waar iedereen zijn plaats heeft.  

Voor de kinderen is het ook belangrijk om samen met de kinderen die niet uit de buurt zijn samen te spelen en te leren. Wederzijds respect voor elkaar. In de huiswerkbegeleiding zitten vaak kindjes die niet naar de opvang komen. Ze zijn zo nieuwsgierig en willen van alles alles weten. Uiteindelijk is het enige wat we willen dat de kinderen graag komen en we hen kunnen blijven stimuleren.

Tijdens de vakantiewerking bieden we hen de mogelijkheid om deel te nemen aan daguitstappen zonder meerkost voor de ouders. Een uitstap naar zee, naar de Blaarmeersen, minigolfen en ga zomaar door. Het zou fantastisch zijn om met de kindjes eens een meerdaagse uitstap te kunnen organiseren. Dat lijkt me een fantastische ervaring omdat je de kinderen op een andere manier leert kennen. We zien nog wat de toekomst brengt, maar plannen zijn er zeer zeker nog.