Caroline Coulon, ateliercoach Regenboog

 

'Jaren geleden had ik nog nooit van ubuntu gehoord. Maar met de fusie van Feniks en Regenboog kwam dat sterk in beeld. Het is een heel mooi gegeven. Het belangrijkste vind ik de verbondenheid en het versterken van elkaar. Met de fusie heb ik dat voor een groot stuk ervaren in onze werking, zowel naar cliënten als naar medewerkers toe, hoe we elkaar helpen bij de ondersteuning en samen zoeken naar de juiste plaats voor die cliënt

Een goed voorbeeld hiervan is voor mij Filip, die in Ter Vrije Aard woont. Met de dood van zijn mama is hij in een diep rouwproces geraakt. Voor hem leidde dat tot vele bezoekjes aan de psychiater, meer ondersteuning en meer medicatie, iets waar we ons niet goed bij voelden. We stonden meer dan ooit stil bij zijn 'zijn' en wat we voor hem konden betekenen zodat hij zich beter zou voelen. Filip is een echte natuurmens en een extraverte man, terwijl hij door de dood van zijn mama net heel in zichzelf is gekeerd. Het zou makkelijk zijn om hem in die periode te zien als een 'moeilijke', lastige cliënt, maar de collega's wisten beter. De echte Filip was geen hoopje ellende, maar een mens met mogelijkheden. Ze boden hem kansen, waren open en bereidwillig. Door samen te werken en op zoek te gaan vonden we zijn nieuwe wereld op de bioboerderij in Avelgem, waar hij al snel een graag gezien persoon werd. 

Een gelijkaardig verhaal herinner ik me van Stefaan. Vanuit de bioboerderij kwam hij op enkele andere plaatsen terecht, maar uiteindelijk vond hij zijn plekje in Regenboog waar hij zich goed voelt. In alle situaties proberen we de cliënt zoveel mogelijk centraal te stellen, zodat hij kan zijn wie hij wil zijn! Ik zeg daarbij niet dat elke cliënt altijd 100 % gelukkig is, natuurlijk niet. Maar we bieden hem wel de mogelijkheden om te 'zijn'. Zo ook met Stefaan, we zien hem graag zoals hij is. Hij heeft soms moeilijke en minder moeilijke momenten, maar Stefaan is Stefaan. Bij conflicten kunnen we het ook niet altijd alles oplossen maar nemen we hem gewoon bij ons.

Als je ziet wat het resultaat is van die gelijkheid en verbondenheid dan kan je dat alleen maar toejuichen. Het is verbinding met en erkenning van elkaar. 

Ubuntu betekent voor de cliënten ook dat we nauw samenwerken met de netwerken. Het is niet omdat we professioneel zijn dat we pretenderen alle antwoorden en alle waarheden in pacht te hebben. We gaan samen op zoek naar wat het beste is voor die welbepaalde cliënt, en daar zijn de cliënt en het netwerk onmisbare schakels in. We laten hen niet in de steek, maar gaan net heel ver voor hen.

In coronatijden werkten we met andere teams samen. Daar voelde je terug die verbondenheid en de appreciatie voor elkaars werk. We zijn er voor elkaar en hebben hetzelfde doel voor ogen, en dat is zo ontzettend belangrijk.

Ubuntu betekent voor mij als medewerker ook dat je eens wat doet buiten de werkuren, en dan heb ik het niet enkel over vrijwilligerswerk. Eens stoppen als je in de buurt bent bijvoorbeeld, tijdens een wandeling met de hond of zo, of aanwezig zijn op een activiteit omdat je weet dat dat hen plezier doet. De mensen die me kennen weten dat ik er ben.'