Eline Verbrugghe, coach bij mobiel team Kortrijk-Kuurne

 

‘Ubuntu betekent voor mij mensen verbinden. Vanuit mijn functie vind ik het belangrijk dat we een goede verbinding vinden tussen vrijwilligers en cliënten, ik probeer voor hen de ideale match te maken. Dat bevordert de integratie van onze cliënten in de maatschappij, het zorgt voor inclusie, en creëert vooral een warme band tussen cliënt en vrijwilliger.

Zo is er het verhaal van Pascal, een persoon met een niet-aangeboren hersenletsel. Al enkele jaren komt zijn vrijwilliger hem elke dinsdag ophalen om samen inkopen te doen in de supermarkt. Ook tijdens de coronacrisis was hij elke week van de partij, om er te zijn voor Pascal en ervoor te zorgen dat hij geen eten te kort zou komen. 

 

De coronacrisis heeft veel van onze cliënten gemotiveerd om meer te wandelen of te fietsen, maar liefst van al doen ze dat niet alleen. Een hotelmedewerker die momenteel niet aan de slag kan, had te veel vrije tijd. Ze heeft gereageerd op een vacature voor vrijwilligers en gaat sinds begin dit jaar één à twee keer per week wandelen met enkele cliënten. Sinds de coronapandemie merk ik dat we veel meer reacties krijgen, omdat mensen iets extra willen betekenen als ze meer vrije tijd hebben.

Om voor een klik te zorgen plan ik sowieso eerst een babbel met de vrijwilliger, om te horen wat hij voor ogen heeft, hoeveel tijd hij wil of kan spenderen, wat de interesses zijn, … Als iemand graag wandelt en een hondje heeft, maar niet houdt van stiltes, dan koppel je die persoon best niet aan een te stille cliënt. Voor de eerste afspraak zorg ik altijd dat ik erbij ben om het ijs te breken. Valt het niet zo mee, dan zijn er zeker andere mogelijkheden om iets te kunnen betekenen binnen onze organisatie. Het is belangrijk dat beide zich comfortabel voelen. Het moet immers een win-win zijn voor beide partijen. 

Er komen echt mooie verhalen uit de werking met vrijwilligers. Sowieso probeer ik hen altijd duidelijk te maken dat we beseffen dat het niet evident is, dat we dat niet gewoon vinden wat vrijwilligers doen. Zij kunnen een groot verschil maken in leven van onze cliënten. Voor veel mensen is dat één van hun enige contacten. De dankbaarheid is groter dan ooit. Onlangs was er een studente van 18 die zich aanmeldde, chapeau, he, je moet het maar doen!’