Therapie voor volwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel

Als je omwille van een medische aandoening, hersenbloeding of infectie een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebt opgelopen, dan verandert je leven drastisch. Na een vaak langdurige revalidatie wordt het stilaan duidelijk dat er wellicht blijvende problemen zijn.

Deze veranderingen zijn vaak heel complex en moeilijk te begrijpen. Bovendien verschillen ze ook sterk van persoon tot persoon. Ze hebben een grote impact op je algemeenwelbevinden en dat van je omgeving. Ze hebben een invloed op je denken en redeneren, sociale contacten, jobmogelijkheden, woon- en gezinssituatie, ...

Individueel of in groep

Het is belangrijk dat je na het afronden van je initiële revalidatie de kans krijgt om alle veranderingen te herkennen en te begrijpen. Je leert omgaan met de moeilijkheden die je ondervindt zodat je de draad weer kan oppakken. Het is zeker zinvol om in te zetten op verdere stimulering van vaardigheden zodat je jouw sterktes en andere interesses kan ontdekken. Bij Groep Ubuntu kan je terecht voor verschillende vormen van therapie, zowel individueel als in groep.

 

 

Wil je meer informatie over onze werking voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel? Aarzel niet om onze mensen van Het Loket te contacteren. Zij helpen je graag verder.

Contacteer Het Loket


 

Breinbreker

De methodiek Breinbreker bestaat uit verschillende aspecten. Tijdens de cognitieve training leer je hoe je een probleem doelgericht kan aanpakken, hoe je stap voor stap een taak tot een goed einde kan brengen.

Via sessies psycho-educatie kan je beter begrijpen wat jou overkomen is, wat jouw sterke en minder sterke kanten zijn en krijg je tips om beter om te gaan met de problemen die je ervaart. Met sessies over emotionele zelfregulering krijg je een beter zicht op de mogelijke veranderingen op het vlak van emoties en gedrag, leer je beter grip krijgen op frustratie, en word je ondersteund bij het verdriet omtrent het verlies aan vaardigheden dat je ervaart.

In de sociale vaardigheidstraining gaan we dieper in op de mogelijke gevolgen van een hersenletsel op relaties met anderen, leer je stilstaan bij de ervaringen die je daarmee hebt en kan je oefenen om daar verandering in te brengen.

Wij bieden zowel individuele therapie als groepstherapie aan, zowel binnen het dagcentrum als daarbuiten.


 

Breinbreker +

De groepstherapie die wij aanbieden los van het dagcentrum heet Breinbreker +. Dat is een pakket van 12 sessies (1 per week) met maximaal 10 deelnemers. Er is onder andere aandacht voor psycho-educatie, sociale vaardigheden, emotionele zelfregulering en cognitieve vaardigheden. Merk je dat je na een hersenletsel snel vermoeid bent, prikkelbaar, soms heftig reageert? Dan kunnen deze sessies je helpen om jezelf beter te begrijpen en je hersenletsel een plaats te geven.

De sessies vinden telkens plaats op donderdagmiddag in het centrum van Kortrijk en kunnen , op aanvraag, ook elders georganiseerd worden.