Thijs Demeulenaere, coördinator sociale economie

 

‘Als je mij vraagt wat ubuntu voor mij betekent, dan denk ik spontaan aan het woord ‘samen’: samen bouwen aan iets, samen vallen en opstaan ongeacht iemand zijn afkomst of religie. Voor mij is dit ook verbonden met een onvoorwaardelijk geloof dat iedereen iets kan betekenen.

Het uit zich voor mij onder andere in contacten met mensen: of het nu een directeur is die voor je staat, een collega of iemand met een beperking, die persoon moet op dezelfde manier behandeld worden, met evenveel respect. Ik heb dan ook een hekel aan het beeld dat vroeger heerste van de opvoeder die alles te zeggen had. Iedereen is nodig om het uiteindelijke verhaal te kunnen schrijven.

Ik zeg vaak: ik kan niet zijn wie ik ben zonder de mensen rondom mij. Ik heb iedereen rond mij nodig om te zijn wie ik ben. Mijn ‘ubuntu-zijn’ is dan ook niet van 9 tot 5. Ik ben geen ander persoon op het werk dan thuis. Het is de manier waarop je in het leven staat.
 



In mijn straat kampte een buurman eens met wateroverlast. Helemaal niet plezant, maar wat ik toen zag vond ik zo mooi. De buren bundelden hun krachten, mensen hielpen elkaar. Prachtig, he! Dat zijn dingen waar ik zo ontzettend veel voldoening uit haal. Toch hoeven het niet altijd de grootse dingen te zijn, al zou ik - hoe cliché kan het ook klinken - niets liever willen dan dat iedereen in de wereld gewoon overeenkomt met elkaar. Een goeiedag zeggen vind ik zo belangrijk, even knikken als je op straat andere mensen kruist.

Ik doe ook niets liever dan ambassadeur zijn, toch hou ik er niet van om aan bedrijven en lokale besturen meteen mee te geven wat onze meerwaarde is. Ze moeten in eerste instantie voor ons kiezen omdat we kwaliteit bieden. Eens ze daarvan overtuigd zijn zal ik wel elke gelegenheid aangrijpen om ons ruimer verhaal te brengen. Er zijn lokale besturen die naar ons toe komen omdat vanuit de overheid verwacht wordt dat zij die mensen kansen geven. Maar dan zijn er ook lokale besturen waar een schepen rond de tafel zit die het maar evident vindt om te werken met een organisatie zoals tAlternatief, die zich afvragen hoe we er samen voor kunnen zorgen dat iedereen een gewaardeerde plek in de samenleving krijgt. Dat zijn echte trekkers waar ik enorm dankbaar voor ben dat we hen hebben!

 



In onze manier van werken betekent ubuntu dat we tot harmonieuze besluitvorming moeten komen. Als trekker van een verhaal moet je alle meningen die een rol kunnen spelen meenemen, zodat je in eer en geweten en met respect voor iedereen kan beslissen. Dat is iets waar ik veel over nadenk.

De Ganzenhofkrieretocht die wij tot vorig jaar organiseerden is een mooie illustratie van ubuntu. Mountainbikers, vrijwilligers, mensen met een beperking, … allemaal speelden ze een rol bij de organisatie en het goede verloop ervan. Al kan iemand een flyer maar 10 cm verder leggen, ook dat is waardevol want dan moet iemand anders dat niet doen.

Onze deelname aan Levensloop zal me altijd bijblijven als ubuntumoment. Als ik na zo’n weekend op zondagavond naar huis rijd, ben ik doodmoe, maar heb ik zo’n voldaan gevoel. We hebben daar als organisatie een aantal mensen laten voelen dat ze er niet alleen voor staan. Ongeacht welk bedrag het heeft opgebracht, er samen zijn is belangrijk. En dan zijn we weer bij dat ene woord waar het allemaal om draait … samen!’