'Onze huishoudhulpen verdienen beter, aan tafel graag!'

Open brief Vlaams Platform DCO d.d. 26/08/2024: De huidige situatie in de dienstenchequesector is zorgwekkend en heeft verstrekkende gevolgen voor de ongeveer 90.000 huishoudhulpen en dienstenchequeondernemingen in Vlaanderen.


Het Vlaams Platform DCO, de werkgeversfederatie die ondernemingen met een sociale finaliteit in de sector verenigt en vertegenwoordigt, pleit ervoor om zo snel mogelijk tot een gezamenlijke oplossing te komen. Naast de bestaande loons- en arbeidsvoorwaarden onderscheiden de ondernemingen van het Vlaams Platform DCO zich door expliciet de sociale finaliteit voorop te stellen en daarbij maximaal in te zetten op een kwalitatieve omkadering, vorming, activering van kwetsbare doelgroepen en begeleiding van doelgroepwerknemers, duurzame en inclusieve loopbaanperspectieven,…

Het Vlaams Platform DCO is bezorgd over de toenemende financiële druk die weegt op het dienstenchequestelsel.

Er is nood aan een coherent beleid met garanties voor een duurzaam en leefbaar kader, zowel voor de huishoudhulpen als voor de gebruikers met oog op het behoud van een toegankelijke en kwalitatieve dienstverlening en niet in het minst ook voor de talloze maatschappelijke terugverdieneffecten van het stelsel (beter evenwicht tussen werk en privéleven, ouderen die langer thuis kunnen blijven wonen, verhoging van de tewerkstellingsgraad, integratie van nieuwkomers, duurzame tewerkstelling, reduceren zwartwerk,…).

Het Vlaams Platform DCO wil met een open en constructieve houding streven naar de realisatie van een gezond en stabiel klimaat in de dienstenchequesector.

Met het oog op een constructief sociaal overleg zijn dit de standpunten van de federatie:

  1. Het is de expliciete wens om de eindejaarspremie en syndicale premie te blijven garanderen en te verankeren;
  2. Alle betrokken partijen worden opgeroepen tot constructief overleg om de vormingsmiddelen vrij te maken en deze transparant en efficiënt in te zetten voor onze medewerkers en huishoudhulpen;
  3. Het Vlaams Platform DCO staat open voor onderhandelingen over een sociaal akkoord, gekoppeld aan een positieve bijsturing van het financieringsstelsel. Ze pleit voor een inhoudelijk sterk akkoord dat inzet op werkbaar werk en koopkracht voor onze huishoudhulpen.

    Tevens wordt een oproep gedaan om samen met de sociale partners bij de Vlaamse overheid het gesprek aan te gaan en aan te dringen op een beter duurzaam en financieel kader en meer expliciete aandacht voor de valorisering van de maatschappelijke terugverdieneffecten.

Als werkgeversfederatie die expliciet de sociale finaliteit vooropstelt vinden we dat onze ondernemingen en huishoudhulpen beter verdienen. Samen kunnen we dit realiseren!

Namens het Vlaams Platform DCO

Open brief Vlaams Platform DCO d.d. 26/08/2024


Ander nieuws