Zorg- en welzijnssector roept op om werkingsmiddelen te indexeren

Al sinds 2010 zijn de werkingsmiddelen in de social profit niet meer geïndexeerd. De prijzen stijgen al 15 jaar lang, maar de middelen om de kosten mee te vergoeden, stijgen niet mee. Daarom schreven 600 bestuurders en voorzitters uit de zorg- en welzijnssector een open brief aan de Vlaamse overheid die vandaag gepubliceerd werd in De Standaard.


De overheid is verantwoordelijk voor de zorg en het welzijn van al haar burgers, en in het bijzonder de meest kwetsbaren in de samenleving. Deze opdracht besteedt ze al decennia met succes uit aan duizenden zorg- en welzijnsorganisaties in Vlaanderen en Brussel.

Binnen deze samenwerking komt het er in essentie op neer dat de voorzieningen zorgen voor een kwalitatieve opvang en dat de Vlaamse overheid de nodige middelen verstrekt om dit mogelijk te maken, zoals de financiering van investeringen en de alledaagse werking (energie, materialen, voeding, ...).

Deze tendens zorgt ervoor dat almaar meer voorzieningen in financiële problemen komen. Naast het feit dat de werkingsmiddelen niet meer geïndexeerd werden, gingen ze in de meeste sectoren zelfs achteruit. 

'Zorg en welzijn in de brede zin en het recht om een menswaardig leven te leiden, zijn grondrechten. De financiële situatie van onze voorzieningen en sectoren staat vandaag te hard onder druk om die grondrechten ook in de komende jaren voor iedereen te waarborgen.

Het beleid moet nu van koers wijzigen om de gevolgen van de jarenlange niet-indexering van werkingsmiddelen bij te sturen. Dat beleid is een stille killer, die de kwaliteit en het aanbod van de zorg onder druk zet en in gevaar brengt.'

Daarom doen ze een oproep naar de Vlaamse regering om structureel te investeren in een toegankelijke zorg en ondersteuning voor iedereen, waarbij het stoppen met het niet indexeren van de werkingsmiddelen essentieel is. 

De volledige open brief kan je lezen op standaard.be. 


Ander nieuws