Petitie voor betaalbaar vervoer van en naar het dagcentrum voor personen met een beperking

Het is voor mensen met een beperking niet altijd evident om betaalbaar vervoer te vinden. Door het wegvallen van de subsidie voor het organiseren van busvervoer in 2016, moeten zorginstellingen de vervoerskosten grotendeels doorrekenen via de woon- en leefkosten van de cliënten. De reële kost ligt pakken hogen dan de doorgerekende kost. De situatie is niet langer houdbaar. Om dit probleem aan te kaarten startte vzw Mozaïek een petitie.


Groep Ubuntu wil samen met vzw Mozaïek en andere gelijkgestemden mee strijden om betaalbaar en georganiseerd vervoer voor pesonen met een beperking van en naar de dagcentra te behouden. Stijgende kosten en het terugschroeven van budgetten en werkingsmiddelen maken het er allemaal niet gemakkelijker op.

Teken je ook de petitie om zo samen met ons aan de alarmbel te trekken bij de overheid?

'Beste

Kunnen gaan werken of mensen ontmoeten, voor de meeste mensen is dat de normaalste zaak van de wereld. Voor mensen met een beperking, of een vermoeden ervan, is dit vaak enkel mogelijk met aangepast vervoer. Je vindt niet op elke straathoek een passende voorziening voor dagbesteding en de drempels van het openbaar vervoer zijn vaak letterlijk en figuurlijk te hoog.  

Betaalbaar en toegankelijk vervoer is dan ook opgenomen als basisrecht in het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap.  

Tot 2016 kregen voorzieningen subsidies voor het organiseren van busvervoer. De gebruiker betaalde 2,50 euro per dag. Die subsidie verdween echter en moet nu grotendeels worden doorgerekend via de woon- en leefkosten. De reële kost voor de voorziening loopt op tot 20 euro per rit. Mozaïek rekent momenteel 5 euro per rit aan en past het verschil bij uit eigen middelen. 

Deze oplossing is echter niet houdbaar in een wereld waar de kosten snel stijgen, werkingsmiddelen niet worden geïndexeerd en de organisatiegebonden middelen werden teruggeschroefd. 

Bij Mozaïek zien we elke dag hoe waardevol het voor onze cliënten is om te kunnen deelnemen aan activiteiten, om te gaan werken en sporten en om anderen te ontmoeten. Geen toegang tot aangepast busvervoer schept bovendien ook voor het gezin aanzienlijke beperkingen. Ouders die niet meer kunnen gaan werken of niet kunnen deelnemen aan andere activiteiten, zijn slechts twee voorbeelden. 

Daarom willen we iedereen oproepen om de petitie van de Federatie collectief overleg personen met een handicap (Fovig) in te vullen. Zo onderschrijf je de vraag van de zorginstellingen om betaalbaar en georganiseerd vervoer voor personen met een handicap van en naar de dagcentra te behouden. Dit is immers niet alleen een basisrecht, het geeft mensen met een beperking ook toegang tot de voorzieningen die hen aangepaste zorg bieden en hen helpen om zich te ontplooien en een sociaal leven uit te bouwen.  

petitie.be/petitions/vervoer-naar-de-dagbesteding-voor-personen-met-een-handicap-niet-meer-betaalbaar 

Alvast bedankt voor jouw steun! 
vzw Mozaïek'

 


Ander nieuws