'Struisbeer is meer dan een buitenschoolse opvang.'


Voor medewerkster Loubna startte haar verhaal in België 11 jaar geleden. Ze volgde haar liefde en ruilde een carrière in toerisme voor een VSPW-opleiding kinderbegeleidster. Dankzij de motivatie en het vertrouwen van haar stagebegeleidster werkte Loubna haar driejarige opleiding af en startte deeltijds in de buitenschoolse opvang.  

‘Na 8 jaar bij Struisbeer ga ik nog elke dag even enthousiast werken. Ik hou ervan om te werken met kinderen en te zien hoe ze evolueren en groeien. De buitenschoolse opvang van Struisbeer is heel belangrijk voor de buurt. Op Spijker en Schardauw zijn de bewoners hoofdzakelijk van allochtone afkomst. De buurtbewoners zijn de Nederlandse taal vaak niet machtig, waardoor het zeker geen evidentie is om hun kinderen te helpen bij schoolwerk. Met de buitenschoolse opvang nemen we een deel zorgen weg van de ouders. Wij fungeren dan ook vaak als tussenpersoon bij de communicatie tussen de school en de ouders. Omdat ik Marokkaanse ben, ligt de drempel om mijn hulp in te schakelen laag. Ik help dan ook vaak bij het afhandelen van papierwerk voor de gezinnen.

 

Met de huiswerkbegeleiding bieden we de kinderen een leerrijke omgeving waar we hen helpen met het schoolwerk. We bieden structuur en we helpen de kinderen om zelfstandig aan de slag te gaan. Het is heel belangrijk dat ze vanaf het eerste leerjaar direct een goede ondersteuning krijgen om zowel taal als rekenen goed onder de knie te krijgen. We ondersteunen hen en willen de interesse blijven opwekken om bij te leren. Tijdens de corona lockdown organiseerde Carol dagelijks een leesmoment om de lezertjes te blijven uitdagen.    
Maandelijks organiseren we een Struisbeerbabbel waar we samenzitten met de leerkracht of directie van de school en de ouders om de agenda en activiteiten te overlopen. Het is voor ons een win-win want op die manier weten we dat de ouders ook op de hoogte zijn van de activiteiten op school en voor onze werking hebben we al direct een zicht op de schooluitstappen en bijgevolg op de bezetting van de opvang.

We krijgen binnen de werking heel wat vrijheid en we proberen dan ook zoveel mogelijk de buurt te betrekken in onze activiteiten. Vele moeders zitten een hele dag thuis en we vinden het belangrijk om hen te stimuleren om Nederlandse lessen te volgen. We organiseren af en toe workshops waarbij we de mama’s betrekken. Door langs te komen kunnen we hen met elkaar in contact brengen en hopen we dat ze elkaar motiveren. De sfeer is fantastisch en we zetten heel graag onze deur open voor de buurt.  
Het werk bij Struisbeer geeft me nog dagelijks tonnen voldoening en energie. De appreciatie en liefde die je terugkrijgt van zowel de kinderen als de ouders maken alles meer dan de moeite waard.’