‘Het blijft een uitdaging, elke dag opnieuw!’ 

 

Evy is jobcoach bij het Werkburo. Ze begeleidt vooral mensen met autisme die niet terechtkunnen in het reguliere arbeidscircuit. Theo is één van hen. Hij is 23, heeft autisme en een normale begaafdheid. Het is een lieve jongen, die wil dat anderen zich goed voelen. Zelf is hij wat onzeker en houdt hij veel rekening met wat anderen denken. Hij leeft met de schrik dat anderen hem misschien ‘raar’ vinden.  

 

“Theo is bij ons gestart in Sabines kleiatelier. Hij draait thuis zelf potten dus die job lag in het verlengde van zijn passie. Theo praat nogal veel en heeft veel bevestiging nodig. Hij heeft dit een tijdlang heel graag gedaan. Na een tijdje keken we uit naar ander begeleid werk, zodat het voor hem uitdagend kon blijven. In november kon hij starten in de Tarterie. Groenten snijden en eten klaarmaken, dat zijn dingen die hij nu graag wil leren. Hij staat immers op de wachtlijst om in een Toontjeshuis te gaan wonen. Zijn werkgever Veerle had zelf contact met ons opgenomen bij de opstart. Haar zus werd een tijdlang ondersteund door Groep Ubuntu x 8K en zo wist ze dat die mogelijkheid bestond. Bij het gesprek bleek er een match te zijn en zo waren we snel vertrokken. 

 

Op vrijdag werkt Theo in lokaal dienstencentrum De Zevenkamer. Hij staat er aan de bar, bedient de mensen, vult de frigo’s aan, helpt soms bij administratie, …  

Voor hem is het enorm belangrijk om een daginvulling te hebben. Anders heeft hij te veel tijd om te piekeren en zichzelf in twijfel te trekken. Iets kunnen betekenen voor de maatschappij is belangrijk voor hem. Theo wil graag veel bereiken in de tijd dat hij er is, en heeft bevestiging nodig dat zijn werk goed is. Hij hecht er veel belang aan dat wat hij doet ook pico bello in orde is.  

Daarnaast gaat Theo naar de academie. Tot voor kort deed hij dat twee dagen per week, maar hij zal dit vanaf nu ‘s avonds doen. Zo hoopt hij meer contact te hebben met leeftijdsgenoten. Dit betekent dat hij ook nood zal hebben aan invulling van zijn tijd op dinsdag en donderdag. We zijn dus volop op zoek naar nog een werkplek, al heb ik er alle vertrouwen in dat we die snel zullen vinden. Als je Theo een taak toewijst, dan kan je erop vertrouwen dat hij die goed zal volbrengen. Hij is heel plichtsbewust.” 

 

Hoe bereiden jullie de werkgever voor op een medewerker met autisme? 

“Hoe meer werkplekken iemand al gehad heeft, hoe vlotter je nieuwe plekken kan vinden omdat je weet welke omkadering hij nodig heeft. Bij nieuwe personen proberen we een schets te maken, maar daar merk je dat het toch een pak moeilijker is. We zitten samen met de nieuwe werkgever en bereiden de eerste werkdag zo goed mogelijk voor. Sowieso starten we met een proefperiode van drie maanden. We hebben ook een brief opgesteld met heel wat informatie over het omgaan met medewerkers met autisme en hoe je de werkplek kan aanpassen. Er zijn ook affiches met info voor de collega’s. Het is heel belangrijk dat zij goed geïnformeerd zijn en het zien zitten. Daar staan algemene zaken bij maar ook specifieke karakteristieken van de persoon in kwestie. 

 

Bij Theo moet je nonverbale communicatie duidelijk verwoorden. Als je lacht, kan hij denken dat je hem uitlacht, en dat maakt hem onzeker. Dingen trager en vaker uitleggen en eens opnieuw voortonen is ook belangrijk. Duidelijke taken en taak per taak kunnen afronden zorgt voor rust voor onze medewerkers. Ze werken best elke keer volgens een duidelijke structuur, die als het kan telkens dezelfde is.” 

Waarom werk je graag met deze doelgroep? 

“Ik ben erin gerold via mijn stage. Toen merkte ik dat dat me heel erg aansprak. Het ligt in mijn nature om rustig over te komen bij anderen, en ik geef weinig stress door. Ik leg ook veel uit wat er gebeurt. Daarom koos ik bewust voor een job met mensen met autisme. Ik voel me er goed bij. Toch blijf ik heel veel bijleren, en werd mijn geduld al meermaals op de proef gesteld. Bij mensen met autisme kan het soms een hele tijd goed gaan, en dan plots omslaan. Dan moet je veel investeren in die persoon, terwijl de andere cliënten er ook nog zijn. Het blijft een uitdaging, elke keer opnieuw, maar geeft ook enorm veel voldoening. Gelukkig kan ik altijd bij Lien en de collega’s terecht als ik in de knoop zit!”