Villa Madiba

 

Comfortabel wonen in Avelgem

Villa Madiba is een nieuw, innovatief woonproject van Groep Ubuntu in Avelgem. Het complex werd gerealiseerd door nv Baltissimmo, LLOX Architecten, Bekaert Building Company en Groep Ubuntu, die instaat voor de zorgregie.

Villa Madiba ligt in een rustige buurt op een boogscheut van het centrum van Avelgem en vlakbij dagbestedingsinitiatieven en andere woningen van Groep Ubuntu.
 

 

Voor mensen met een intensieve zorgvraag

Mensen met een intensieve zorgvraag kunnen terecht in Villa Madiba. Er wonen bij ons zowel mensen met een verstandelijke beperking als mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Zij hebben veel nabijheid en ondersteuning nodig: medische zorg, ADL-ondersteuning, nachtzorg, hoge permanentienood. Er is 24u per dag, 7 dagen op 7, een begeleider aanwezig, met een wakende nacht. We ondersteunen je met maximaal respect voor jou als individu. In Villa Madiba willen we jou een perfecte thuis bieden, we streven naar een optimaal fysiek en mentaal welbevinden voor elk individu. Wij zijn erop gericht op mensen te ondersteunen via basale stimulatie, waarbij lichaamsgebonden ervaringen centraal staan.


 


Wil je van Villa Madiba jouw nieuwe thuis maken?

Contacteer ons


 

24 studio's met aandacht voor jouw privacy

Je woont in je eigen studio op een oppervlakte van 40 m² en hebt een eigen terras en je eigen voordeur, je privacy wordt gerespecteerd. Alle voorzieningen zijn aanwezig om ervoor te zorgen dat je comfortabel kan wonen, zoals domoticasystemen, aangepaste badkamers, een volledig afgesloten veilig domein, tilliften, … 

Voor de 24 studio's zijn er drie gemeenschappelijke ruimtes met elk een eigen keuken en leefruimte die uitkijken op de binnentuin.


 

Dagcentrum en bioboerderij zijn vlakbij

Overdag kan je in de woning blijven waar je aan activiteiten kan deelnemen, maar je kan ook terecht in dagcentrum D&A Feniks of op bioboerderij het Ganzenhof, die om de hoek liggen. Mensen met een NAH kunnen overdag terecht in dag- en therapiecentrum Wissel, waar ze een jarenlange ervaring hebben in het ondersteunen van mensen met een NAH.

In het OpStap-atelier in D&A Feniks ligt de klemtoon op beleven. We verkennen je eigen mogelijkheden en jouw zin om te experimenteren. We gaan in ontmoeting met jou, binnen jouw eigen realiteit, waarbij het lichaamsgebonden ervaren een belangrijke rol speelt, met respect voor jouw zelfwaarde. Jij als individu staat centraal, jij moet je fysiek en mentaal goed voelen. Dit atelier vertrekt dan ook vanuit jouw individuele vragen, mogelijkheden en verwachtingen. Er is aandacht voor nabijheid, structuur, voorspelbaarheid en sociale interacties. We voorzien voldoende afwisseling tussen activiteit en rust.


 

‘Ik denk dat Seppe gelukkig is, en dat doet veel’

25 mei 2017, een datum die in het geheugen gegrift staat bij de familie Pappijn uit Avelgem. Seppe was toen 19 en wielrenner bij de beloften. Tijdens een opwarmingsrit ging het fout, hij kwam onder een terreinwagen terecht. Hij liep een NAH op, een niet-aangeboren hersenletsel. Na een jarenlange revalidatie woont hij sinds november vorig jaar in Villa Madiba. 

Kathleen, mama van Seppe: ‘Het klinkt ontzettend hard om dat te zeggen, maar de Seppe die hij nu is, is een schim van de persoon die hij vroeger is geweest. Voor ons voelt het alsof we afscheid hebben moeten nemen van de persoon die Seppe was. Die confrontatie blijft keihard. Zoiets meemaken, dat wensen we niemand toe. In het eerste jaar na het ongeval hebben we verschillende keren gedacht dat we hem kwijt zouden zijn, in die mate dat ik zijn begrafenis al aan het regelen was.’

Er was in die tijd ook amper evolutie merkbaar. Hij kon niet eten, niet praten, niet stappen … 

‘Gelukkig lukt praten en eten ondertussen wel weer. Terwijl we vroeger moesten inschatten hoe hij zich voelde, kan hij het nu zelf uitleggen. Hij heeft veel last van de shunts in zijn hoofd, die hem letterlijk prikkelen. Hij klaagt er voortdurend over dat zijn hoofdhuid jeukt. Het moet heel lastig zijn voor hem, en je staat daar als moeder zo machteloos tegenover. Stappen zal wellicht nooit lukken, hij kan met een rollator enkele stappen zetten, heel traag, maar op dat vlak zien we weinig evolutie. Vorig jaar wilden we er met het gezin nog eens op uit, we gingen een week op vakantie naar Nederland. Hoe graag ik Seppe ook thuis zou willen hebben, toen besefte ik dat de zorg veel te zwaar zou zijn. Die week kon je niet echt ontspannend noemen. Dit jaar gaan we enkele dagen op reis, maar zonder Seppe. Met pijn in het hart heb ik die beslissing genomen, hem achterlaten zal zwaar zijn. Maar veel mensen zeggen me dat ik er even tussenuit moet, dat ik wat rust nodig heb. En eerlijk gezegd, zelf voel ik het ook wel zo aan.’

Hoe zijn jullie in Villa Madiba terechtgekomen?
‘Tijdens een slapeloze nacht zag ik toevallig op Facebook dat de bouw van Villa Madiba gestart was. Ik heb de dag nadien meteen contact opgenomen en me geïnformeerd. We zijn enorm blij dat hij in Villa Madiba terecht kan. Hij wordt hier gestimuleerd en geprikkeld, waardoor we hem ook verder zien evolueren. Vanaf juli gaat hij naar dagcentrum Wissel, waar ze een jarenlange ervaring hebben op vlak van NAH, en waar hij nog meer uitgedaagd zal worden. We kunnen weer vooruitkijken, en hopelijk zet hij nog stappen in de goede richting, al beseffen we dat er heel wat kapot is in zijn hoofd. In Villa Madiba voelt hij zich goed, hij heeft weer een glimlach op zijn gezicht. Ik denk dat hij gelukkig is, en dat betekent ontzettend veel voor mij.’

 


 

‘Zijn glimlach vertelt ons veel’

Elian is 26 jaar. Hij werd geboren met een zeldzame genetische afwijking. Enkele weken na de geboorte kregen Dagmar en Wim het nieuws dat Elian niet als een normaal kind zou kunnen opgroeien. 

Dagmar, mama van Elian: ‘Hij kan lachen en communiceert via zijn mimiek. Zelfstandig zitten kan hij niet en hij heeft bij alles hulp nodig. Elian is een volwassen persoon dus fysiek is het erg zwaar om hem te dragen, we krijgen dan ook hulp van verpleegkundigen. Maar leven in deze situatie is zwaar. Ik heb ermee leren leven, maar aanvaarden kan ik niet. Soms word ik vanbinnen opstandig en boos, waarom moet dit mijn kind overkomen … Net als elke ouder wil je het beste voor je kind, maar voor ons is dat een hele zoektocht. Als er iets scheelt, merken we het wel aan hem, maar dan start het gissen naar wat er precies mankeert. Wij bepalen alles voor hem en moeten hopen dat hij zich goed voelt bij elke beslissing die we nemen.’

Wim, papa van Elian: ‘Sowieso is het niet evident, ons hele leven staat in het teken van Elian. Hij staat al anderhalf jaar op de wachtlijst in prioriteitengroep 1. Met zijn beperkt budget kan hij sinds een half jaar twee dagen en twee namiddagen naar Villa Madiba komen. Ik ben moeten stoppen met werken om voor Elian te kunnen zorgen, maar onlangs kregen we eindelijk goed nieuws. Over enkele maanden kan hij verhuizen naar Villa Madiba. Het zal een grote stap zijn, want we hebben hem altijd thuis verzorgd. Het is zeker niet zo dat we hem thuis weg willen, integendeel, maar we weten dat deze situatie niet altijd houdbaar zal blijven. Het nieuws was wat overweldigend, maar het zal ons goed doen om wat meer ruimte te hebben voor elkaar, voor onze andere twee kinderen en voor onze kleindochter die ondertussen anderhalf jaar oud is. Onze kinderen zijn ook niet in een normale gezinssituatie opgegroeid, hoezeer we hen zoveel mogelijk een normaal leven hebben proberen geven. Met Elian in ons gezin hebben we altijd een beroep moeten doen op anderen, ons sociaal leven is voor een groot stuk weggevallen.’ 

‘Elian is een paar keer op kortverblijf geweest, maar dat is nooit goed verlopen. Hij werd er ziek van. Maar hier in Villa Madiba is dat anders. We voelen ons altijd welkom en zien dat Elian hier op zijn gemak is, dat doet veel. We moeten deze kans dan ook met beide handen grijpen nu we een plek gevonden hebben waar hij zich amuseert.’


 


Wordt Villa Madiba jouw nieuwe thuis?


Contacteer Elien De Winter van Het Loket.

Elien De Winter: elien.dewinter@groepubuntu.be of 0497/58 92 40
 


 

Wil je mee deel uitmaken van dit verhaal?

Wil je ook je steentje bijdragen om van Villa Madiba een echte thuis te maken voor onze bewoners? Dat kan! We zoeken nog enthousiaste vrijwilligers, die af en toe een handje komen toesteken of iets leuks doen samen met één of enkele bewoners. Contacteer Vicky De Caluwé geheel vrijblijvend om te zien of dit iets voor jou zou zijn: vicky.decaluwe@groepubuntu.be of 056/ 64 60 62. Ook met aanvragen voor een stage in Villa Madiba kan je bij Vicky terecht.

Wil jij graag aan de slag in dit innovatieve woonproject voor mensen met een beperking? Bezorg dan jouw CV en motivatiebrief aan Steffy Tran (steffy.tran@groepubuntu.be).