Wanneer mensen op zoek zijn naar ondersteuning, komen ze bij een medewerker van het Loket terecht. Ze hebben één contactpersoon die ervoor zorgt dat ze goed geïnformeerd de juiste keuzes kunnen maken, en die hen begeleidt bij het in orde brengen van alle documenten.
Luc Colman, medewerker van het Loket: “Bij een ondersteuningsvraag ga ik graag aan huis voor een eerste kennismaking. In eerste instantie luister ik naar het verhaal van de persoon met een beperking en van het netwerk. Zo krijg ik een beeld van wat de verwachtingen zijn. Dan bekijk ik of er al een budget is en welke documenten nog in orde gebracht moeten worden. Door goed te luisteren naar hun verhaal kan ik meestal een goede inschatting maken en een voorstel formuleren.
Wivine Vanoverschelde, mama van Joyce: “Joyce had al de kans gekregen om verschillende stages te lopen toen ze nog naar school ging. Ze was heel enthousiast over Groep Ubuntu. We hebben haar dan ook zelf de keuze laten maken, omdat we het belangrijk vinden dat ze zich goed in haar vel voelt. Hierbij werden we heel goed begeleid. Na het bezoek van Luc zijn we samen enkele sites gaan bezoeken. Joyce kon al snel starten, halftijds in het kunstatelier en halftijds in het verpakkingsatelier.”
Luc: “Door haar beroep is de mama van Joyce al wat vertrouwd met de sector. Dit maakte het heel wat makkelijker. Zowel Joyce als haar moeder wisten goed wat ze wilden. Toch voelden we vrij snel aan dat het kunstatelier niet 100% haar ding was. We hebben dan samen met Joyce, haar ouders, de ateliercoaches en haar agogische coach beslist dat Joyce tijdelijk voltijds in het verpakkingsatelier kon werken. Omdat haar ouders het belangrijk vonden dat Joyce op één locatie kon werken en omdat er een plaats vrijkwam, kon ze na een tijd ook halftijds aan de slag in de fruit- en alcoholkeuken, waar ze zich goed amuseert.”
Ondertussen zijn we twee jaar verder.
Wivine: “Joyce amuseert zich goed. Ze is heel sociaal en vindt het plezant dat ze in de Galerie veel volk kent. Als we ergens producten zien waar zij aan heeft meegewerkt, dan is ze enorm fier op wat ze heeft verwezenlijkt. We merken dat de lijn van hoe we Joyce hebben opgevoed ook doorgetrokken wordt bij Groep Ubuntu: eerst zelf proberen en lukt het niet, dan helpen we wel.”
Op welke manier biedt Groep Ubuntu net als voor Joyce ook voor andere mensen unieke en creatieve antwoorden?
Luc: “Als er geen duidelijke vraag en verwachting is van bij het begin, dan zijn we soms wat langer samen onderweg om tot een ideaal antwoord te komen op de ondersteuningsvraag. Soms zijn we afhankelijk van de beschikbare infrastructuur, bijvoorbeeld als er op korte termijn maar in één woning een plaats vrij is. We kennen onze settings door en door waardoor we goed kunnen inschatten in welke groep een nieuw persoon zich goed ka, voelen, zowel op vlak van activiteit, collega’s als ondersteuningsbehoefte. Door goed te luisteren naar de wensen en de nodige ondersteuning in kaart te brengen, komen we er samen wel!