Pascale Vermandere

Werkt op het Boerhof

'Ik kan zoveel dingen doen die ik graag doe'


Wie af en toe in de buurt van het Boerhof komt, zal haar gegarandeerd kennen. Pascale is regelmatig op stap, te voet. Elke maandag gaat ze door weer en wind met haar  boodschappentrolley naar de supermarkt, en komt ze met haar volle trolley weer de berg op gewandeld. Als iemand weet hoe ‘hoog’ Kortrijk is, is zij het wel! “Ik wandel graag, dat vind ik plezant. Heb je mijn gespierde benen al gezien?”

Pascale is er ondertussen 51. Sinds jaar en dag werkt ze in het houtatelier. Ze heeft even in het Andere geschenk gewerkt maar de verkoop en het contact met de klanten bleek niet haar ding te zijn. “Dat ruwe hout mooi gladwrijven, dat is wat ik het liefste doe. Ik maak graag kapstokjes voor de kindjes. Ik heb er ook al cadeau gegeven aan de kinderen van mijn buurvrouw. Ik doe dat werk graag, maar vraag me niet om te poetsen of strijken.” Huishoudelijke taken zijn niet aan haar besteed, geef Pascale maar een stoer atelier! Dat zien we ook als we op bezoek zijn. Is er geen wasmiddel meer, dan aarzelt Pascale niet om te wassen zonder zeep. Gelukkig krijgt ze in de Wal mobiele woonondersteuning. Kim moedigt haar geregeld aan om het huishouden grondig aan te pakken, zo zijn de afwas en het wassen van poetsdoekjes en handdoeken Pascale haar taken. 
Sinds een aantal jaren lijdt Pascale aan diabetes. Kim: “In het begin zijn we samen naar de winkel gegaan om te zien welke producten goed zijn voor haar. We maken ook elke week samen het boodschappenlijstje, al mag Pascale gerust wat meer eten. Wel proberen we te vermijden dat ze geld uitgeeft aan taartjes en frietjes.” Elke avond maakt Pascale een wandeling, tekent ze of kijkt ze televisie.

Op woensdag gaat Pascale langs bij haar broer, die thuis honden heeft. Stiekem droomt ze van een eigen huisdier. Ook tussen de koeien voelt ze zich thuis. Elke dinsdagvoormiddag gaat ze de koeien eten geven in de zorgboerderij in Marke. In de namiddag staat er vorming op het programma, nog iets wat Pascale graag volgt, vooral als er wordt gesproken over de liefde …