Mia Arckens

Vrijwilliger

'Ik krijg meer terug van de mensen dan dat ik geef'


“Het begon allemaal begin 2018 toen ik met een vriendin naar de Dag van de Zorg ben gekomen. Ik had nog wat ruimte naast ander vrijwilligerswerk in het Sociaal Huis. Eén zondag per maand ga ik koken in een groepswoning vlakbij mijn appartement. Het klikt enorm goed met de begeleiders en met de bewoners. Ik heb ook heel wat uitleg gekregen over de bewoners zodat ik weet waar ik bij iedereen rekening mee moet houden.

Het is zo hartverwarmend om te zien hoe blij en dankbaar de mensen zijn! Ik ga boodschappen doen, neem alles mee naar daar en ga met hun hulp aan de slag in de keuken. Ik hou van lekker eten en maak er ook graag een feest van. Koken is delen!

Op 1 november heb ik de bewoners bij mij thuis uitgenodigd. Eén iemand is al een paar keer mee komen helpen in de Volkstuin om appels te plukken. Daarna hebben we samen appelmoes gemaakt. Op een mooie, zonnige dag zijn we naar Buren bij Kunstenaars geweest. Achteraf zijn we nog iets gaan drinken in een leuk art deco-café en we zijn geëindigd met een pakje friet.

Ik heb ook eens samen ontbeten met Paula omdat zij altijd vroeg wakker is. We zijn toen voor iedereen koffiekoeken gaan kopen bij mijn zoon die bakker is. Ik heb ook al eens tijdens een contactnamiddag met bewoners van andere woningen oliebollen en pannenkoeken gemaakt.

Ik krijg meer terug van de mensen dan dat ik geef. De bewoners zijn eerlijk en uiten hun gevoelens, iets wat ik enorm apprecieer. Hoewel ik er nog maar enkele maanden ga, heb ik een heel vertrouwd gevoel. Vrijwilligerswerk mag je niet doen om een dankjewel te krijgen, maar moet recht uit je hart komen.”