'Het is een wisselwerking. We hebben goede contacten met bedrijven uit de buurt, en maken elkaar sterker’ 

 

Eén van de medewerkers op de bioboerderij is Trees Vandeputte. Ze werkt al 31 jaar bij Groep Ubuntu. 

‘Het is mijn tweede leven, ik ben mee kunnen groeien met de organisatie doorheen de jaren. Het ligt me na aan het hart, en is veel meer dan werk alleen.’ 

Volgens coördinator Bert is Trees een wandelend reclamebord voor de Hoevewinkel en het Hoevekaffee, dat in 2019 opende.  

‘Ik ben de enige van ons team die in Avelgem woont en ben actief in tal van verenigingen. Ik ben 12 jaar schepen en OCMW-voorzitter geweest, en blijf actief in de gemeente. Ik heb dus een ruim netwerk.  

 

Dinsdag is mijn vrije dag. Ik spreek elke week met andere mensen af om hier te lunchen zodat ze het Hoevekaffee leren kennen. Het is een tof concept, met lokale bioproducten en een volwaardig vegetarisch alternatief, en het zijn telkens gerechten die je thuis niet zomaar zelf kan klaarmaken. Fabienne maakt er telkens heerlijke schilderijtjes van. In de zomer zit je dan ook nog eens perfect onder de lindebomen. Dus ja, ik maak maar al te graag reclame!  

 

Via mijn netwerk hebben al heel wat mensen de weg naar hier gevonden. Al gebeurt dat op een natuurlijke manier, het gaat eigenlijk vanzelf vanuit een fierheid voor onze organisatie.  

Ik heb 16 jaar in het seniorenatelier gewerkt. We gingen met de ouderen vaak op stap in Avelgem, naar dansnamiddagen en zo. Op donderdag gingen we een hele dag helpen bij Bottino, een koffiehuis in de buurt. Ik ken die uitbater en omdat zij graag met mensen met een beperking werkt, kwamen we op dat idee. Al snel maakten we ook soep, die zij van ons kocht om te verkopen. 

 

Overal waar ik ga neem ik flyers mee, je weet nooit dat iemand op zoek is naar producten voor in een geschenkpakket of zo. Mijn buurman is huisarts, ook bij hem liggen er flyers in de wachtzaal. Vorige week nog zeiden de mensen van het cultureel centrum me dat ze een geschenkpakket zochten voor vrijwilligers. Omdat dat allemaal mensen uit de buurt zijn, stelde ik een geschenkbon voor van de bioboerderij, die aan een potje confituur hangt. Daarmee kunnen ze producten aankopen of komen lunchen in het Hoevekaffee. Zo zijn wij tevreden dat we extra volk naar hier kunnen trekken en kan het cultuurcentrum een mooi lokaal geschenk aan hun vrijwilligers geven.  

Ook voor een teambuilding is onze boerderij de ideale plek. Mensen kunnen zich hier uitleven met volksspelen, gezellig lunchen of een dag meewerken in de moestuin of bij de verzorging van de dieren. Mensen kijken op van de prachtige locatie, onze bijzondere kruiden en speciale groenten, de unieke lunch, en ze zijn dol op de K-Lumets, de ecologische aanmaakblokjes van a tot z gemaakt door onze mensen waar klanten vaak voor terugkomen.  

Zelf koop ik al wat ik kan lokaal, en dat doen we hier op de bioboerderij ook. Mijn hoeveslager hier in de buurt wou een pakketje samenstellen met producten uit de korte keten. Ik heb toen enkele van onze producten meegenomen. Hij was meteen verkocht aan onze advocaat en heeft 350 potten besteld. Die producten komen op die manier in vele handen terecht, zo leren mensen ons kennen. Ondertussen organiseert de slager elk jaar een benefiet ten voordele van Groep Ubuntu. Ik hou hem op de hoogte van wat er met het geld gebeurt, hij kan zelf komen kijken waaraan het geld besteed wordt. Voor de benefiet lenen wij onze tafels en stoelen aan hen uit. Het is een wisselwerking, door onze goede contacten met bedrijven uit de buurt maken we elkaar sterker. Fantastisch toch!   

 

Verenigingen kunnen hier ook komen vergaderen tegen een kleine kostprijs, in ruil worden ze warm onthaald met verse koffie. Het wit-gele kruis zijn onze beste buren. Bij de opstart van het Hoevekaffee zijn ze hier tijdens onze testweken komen eten, en sindsdien mogen we hen geregeld verwelkomen. Organiseren wij iets, dan kunnen we hun parking gebruiken. Hebben zij iets nodig, dan staat onze deur altijd open.  

Zo kan ik nog een hele tijd doorgaan, allemaal mooie voorbeelden van hoe we samenwerken met en verankerd zijn in de buurt. Er zijn nog heel wat mogelijkheden die we naar de toekomst toe kunnen uitwerken, laat maar komen zou ik zeggen!’ 

Ga terug naar onze troeven.