Liesbeth - medewerker De Speelvogel / De Stroom

 

‘Een tweetal jaar geleden solliciteerde ik bij De Stroom / De Speelvogel voor een job waarbij de focus zou liggen op vrije tijd en werken met mensen met een beperking. In mijn vorige job in de theaterwereld kwam ik via een sociaal artistiek project al in aanraking met verschillende soorten mensen: mensen met een psychische kwetsbaarheid, mensen die in armoede leven, … Veel mensen met heel verschillende achtergronden en mogelijkheden. Die diversiteit en het werken met mensen ligt me wel en het contact is voor mij heel belangrijk in mijn job. 

Mijn job is eigenlijk op te delen in drie luiken.
Ik begeleid mensen met een beperking in hun zoektocht naar vrijetijdsbesteding. We gaan samen op zoek naar een geschikte hobby, bekijken welke drempels er zijn en hoe we deze kunnen overwinnen. Het doel is dat de persoon in kwestie zijn/haar hobby zelfstandig kan uitoefenen. 
Daarnaast sta ik aan de wieg van het project Team A: ik organiseer en begeleid activiteiten specifiek voor mensen met autisme en normale begaafdheid.
En als laatste ben ik sinds januari verantwoordelijke voor de spelotheek; een uitleendienst voor spelletjes. Ik doe de werving en coördinatie van vrijwilligers. Via de verschillende projecten bereiken we diverse doelgroepen.

 

De groep mensen waarmee ik in aanraking kom is heel divers: klanten, vrijwilligers, collega’s, mensen met autisme … Het is leuk om die verschillen te ontdekken en me te verdiepen in nieuwe materie. Je krijgt veel kansen aangereikt, maar je moet ze natuurlijk ook wel grijpen. Zo heb ik al veel opgestoken van de focusgroep rond autisme. Ik neem de sterrol autisme voor mijn rekening en de collega’s kijken dan ook in mijn richting voor meer informatie. Dat kan evengoed gaan over vormingen, maar ook in mijn vrije tijd wil ik bijleren. Mezelf ontplooien en groeien in nieuwe dingen. Ik moet in mijn job leren om te delegeren en verantwoordelijkheid door te geven aan de vrijwilligers en stagiairs. Dat is in ieder geval iets waar ik nog verder aan wil werken en in wil groeien. 

De start in tijden van corona was niet evident. Het is zoeken hoe je telkens weer jezelf kan heruitvinden, zoeken naar de mogelijkheden om cliënten die het nodig hebben te bereiken en ‘uit hun kot’ te krijgen door te gaan wandelen, een telefoontje, ... Ik heb nog niet het gevoel dat ik mijn job al door en door ken en er is absoluut nog geen sprake van routine.  
Er zijn zoveel groeimogelijkheden in mijn job, waardoor ik nog lang niet klaar ben. Meer naar buiten komen met de spelotheek, onze klanten pamperen maar ook nieuwe klanten werven maar zeker ook het zo cruciale vrijwilligersteam uitbreiden. Kijken wat de talenten zijn van de mensen en waar deze kunnen ingezet worden. 

De voeling met de overkoepelende organisatie en groep is niet altijd evident. Het is groot en veel en we willen met ons team graag eens een toer doen van de verschillende ateliers om er een overzicht van te krijgen. Corona heeft dat alles wat vertraagd en het vraagt gewoon nog wat tijd. De organisatie is groot, maar dankzij de initiatieven zoals wandelingen heerst er wel een groepsgevoel. Het voordeel is ook dat er nog mogelijkheden zijn om je grenzen te verleggen en een andere wending te geven aan je carrière binnen de groep.’