Nieuwe situaties het hoofd kunnen bieden

 

Inhoud workshop

Wat verstaan we eigenlijk onder mentale veerkracht? Wanneer we het hebben over psychologische flexibiliteit op de werkvloer gaat het volgens Leons om het vermogen zaken vanuit meerdere invalshoeken te bekijken. Maar daar blijft het niet bij. Het is de bedoeling dat je hier vervolgens ook naar handelt. Leons: ‘Mensen die beschikken over voldoende mentale veerkracht hebben de motivatie om hun eigen vaardigheden bij te schaven indien dat nodig is om een nieuwe situatie het hoofd te bieden.’
Goed in je vel zitten is belangrijk. Maar veranderingen, stress of tegenslagen kunnen je uit evenwicht brengen.

Hoe sterk je uit evenwicht raakt, hangt af van je (mentale) veerkracht op dat moment.
Wanneer een medewerker een gezonde dosis mentale veerkracht heeft is dat niet alleen fijn voor hem of haar, maar ook voor de hele organisatie. Medewerkers die snel schakelen en inspelen op veranderingen, dragen immers bij aan de wendbaarheid van een organisatie. Bovendien werken we over het algemeen beter samen wanneer we lekker in ons vel zitten.
Bij Groep Ubuntu hebben we hier oog voor en willen we als organisatie hierop inzetten en bijdragen aan zorg voor onze medewerkers, onder andere via dit vormingsaanbod
.

WORKSHOP 1

Wat is de veerkrachtformule voor plezier, meer energie en betere prestaties èn wat betekent de geluksdriehoek als vitaliteitsmeter?
We zoomen in op de Veerkrachtformule, hoe we deze kunnen trainen én kan bijdragen tot het mentaal welbevinden. Anderzijds gaan we na hoe je jouw Geluksdriehoek opbouwt als een belangrijke buffer en persoonlijke graadsmeter tegen langdurige stress en welke rol deze speelt in het verhogen van jouw psychologische flexibiliteit.

WORKSHOP 2

Preventie van agressie en de-escalerend werken in kader van vroegsignalering en conflicthantering
We werpen een ruimere blik op geweld. Tijdens deze namiddag reiken we enkele tools aan en verkennen enkele mogelijke eerstehulpinterventies of technieken die je als mentor, begeleider… kunt toepassen op de werkvloer.

WORKSHOP 3

Omgaan met ingrijpende gebeurtenissen in het team en op de werkvloer
Wat zijn mogelijke (normale & menselijke) reacties na een incident of stressvolle gebeurtenis? Wat kan je doen als betrokkene/collega/leidinggevende in dergelijke situatie? Enkele do’s en dont's.

         

        

              

                Tiffany Staelens             

          

                Silke Denoo


 

 

Data
Workshop 1: Maandag 10 oktober 2022 -  namiddag
Workshop 2: Vrijdag 21 oktober 2022 - namiddag
Workshop 3: Maandag 14 november 2022 - namiddag

De workshops kunnen apart of samen gevolgd worden. In het laatste geval moet je je wel inschrijven bij alle drie de workshops.

Tijdstip
13 tot 16.30 uur

Locatie
Coördinatiecentrum, Blokkestraat 29A in Zwevegem