Hans droomt van zijn eigen studio. Iets wat hij nu eindelijk kan realiseren.

 

Hans heeft een niet-aangeboren hersenletsel. Hij woont en werkt al jaren in onze organisatie. Vroeger woonde hij in de Oudenaardsesteenweg waar hij een ruime kamer had met zijn eigen bureau. Doorheen de jaren werd stappen en trappen doen alsmaar moeilijker. Dat was mee de oorzaak voor zijn verhuis naar de Ganzenhofwoning. Hij vond er echter niet onmiddellijk zijn draai. Ook al werd de accommodatie beetje bij beetje aangepast voor hem, toch voelde hij zich er nooit echt thuis wat gepaard ging met de nodige stemmingswisselingen.  

Toen kwam voor hem het verlossende nieuws. Hij zou kunnen verhuizen naar Villa Madiba. Sedert dat moment is zijn moraal er een stuk beter op geworden. Alles wordt stilaan concreter en dus ook duidelijker voor hem.  Hans verlangt naar zijn eigen studio! Hij krijgt weer meer goesting in het leven. Een grote kamer voor hem alleen met een eigen terras en voordeur is voor Hans een droom die werkelijkheid wordt. 

Als organisatie staan wij voor een warme aanpak. Op welke manier uit zich dat in de werking? 

Ine Verschuere, wooncoach: “De cliënt staat altijd centraal. We spelen in op zijn of haar wensen en proberen hen in het dagelijks leven zo goed mogelijk te begeleiden. Vaak uit zich dat in kleine dingen. Als we nu bijvoorbeeld een wandeling maken, dan zorgen we er altijd voor dat we langs de nieuwe woning passeren. Zo kunnen de toekomstige bewoners de werken zien vorderen. Villa Madiba is een prachtig gebouw. Door het gebouw te zien groeien en er vaak te passeren, kan Hans uitkijken naar zijn verhuis. We verlangen ernaar om de stap te zetten. Het wordt een totaal nieuwe uitdaging. Zowel voor mij als voor Hans gaan er nieuwe deuren open. ‘De Villa’, zegt Hans dan lachend. Ook voor mezelf is het allemaal nieuw. Ik ben ook best nerveus.  

Tijdens de coronaperiode is Hans meer thuis geweest. Het valt me op hoezeer hij kan genieten van de kleine dingen. Hij mag nu gaan werken of naar de vorming, maar moet niet. Dat zorgt ervoor dat Hans kan genieten van de aandacht wanneer er weinig mensen thuis zijn. Hij vroeg zelf om nog eens te schilderen, iets wat hij vroeger vaak deed. Door zijn nieuw toekomstperspectief heeft hij weer goesting in het leven gekregen. Hij kijkt ernaar uit om zelf te kunnen kiezen of hij alleen in zijn studio wil zijn of samen met de groep.” 

Waar kijk je het meest naar uit in Villa Madiba?  

Ine: “Vooral om zorg te kunnen bieden! In een andere woning zorg je ook, maar ondersteun je de mensen vooral om zo zelfstandig mogelijk te kunnen zijn. In Villa Madiba zullen mensen vaak meer op een basale manier worden geprikkeld. Een knuffel, een aanraking, zoeken naar nieuwe uitdagingen om hen keer op keer te stimuleren, ... Dat zijn zaken die ik graag doe. Bovendien zullen we gebruik kunnen maken van de meest moderne technologieën en het beste comfort. Een waterbed of een sensorisch bad zal een heel intense beleving zijn. Als begeleider krijg je heel veel voldoening als je dit mee kan realiseren!” 

Hans kijkt uit naar zijn eigen stekje dat volledig aangepast is aan zijn noden aan wensen, en Ine is meer dan gemotiveerd om een nieuwe uitdaging aan te gaan in Villa Madiba! 

“We kijken er echt naar uit!”