'Sociale contacten zijn enorm belangrijk'

Toen hij 14 was, raakte Gregory betrokken bij een zwaar verkeersongeval dat zijn papa niet heeft overleefd. Gregory lag na het ongeval vier weken in een coma. Alles moest hij opnieuw leren: praten, stappen, lezen, ...  We spraken met Dominique en Jean-Marie, zijn mama en zijn pluspapa. 

“Het was een heel moeilijke tijd voor ons gezin. Eens terug thuis heeft Gregory een zware depressie gehad. Toch bleef hij doorzetten. Een rolstoel wou hij niet gebruiken, hij wou en zou zelf stappen. Uiteindelijk kon hij naar een aangepaste school, maar drie jaar later kreeg hij posttraumatisch een zware epilepsieaanval. Zo kwamen we terecht in UZ Gent. Omdat er in de streek van Moeskroen geen organisatie is die ons kan helpen, kwamen we drie jaar geleden na goedkeuring door de verzekering terecht in Wissel.

We merkten dat vrijwilligerswerk echt zijn ding is. Ondertussen werkt Gregory twee dagen per week op een boerderij, en één namiddag in Washcot in Roeselare. 

We merken dat het bij Gregory heel belangrijk is dat hij voldoende geprikkeld wordt. Ze beseffen bij Wissel dat stimulatie en motivatie heel belangrijk zijn, al zou dat bij Gregory zelfs nog wat meer mogen. 

Hij was heel jong en heeft nog heel wat zaken niet beleefd. Hij heeft wel nog enkele vrienden overgehouden na zijn accident, vooral bij de scouts. Dat is iets wat hij altijd blijven doen is, naast sporten. Zo leert hij ook andere mensen kennen. Zijn twee broers en stiefzus nemen hem ook dikwijls op sleeptouw.“

Zelfstandigheid vinden jullie heel belangrijk. Zien jullie Gregory ook ooit zelfstandig wonen? 
“De bouw van Overlys, dat is prachtig he!  Wij zijn al wat ouder, en weten niet hoelang wij nog voor hem kunnen zorgen. Dan is Overlys een mooie opportuniteit. Dus ja, we zien hem daar zeker wonen. We hopen dat hij in aanmerking komt. 

Het kortetermijngeheugen is aangetast. De dingen die Gregory aanleert, moeten echt geautomatiseerd en onderhouden worden zodat hij ze niet verliest. Hij heeft ook moeite met de connectie tussen de hersenen en zijn handen en benen.  

Hij heeft al veel geoefend in Wissel en moet steeds meer geprikkeld worden. We zouden graag hebben dat hij over enkele jaren nog eens kan proberen om in het reguliere arbeidscircuit aan de slag te gaan. Maar we weten niet of we daarin zullen slagen. Een hele dag hetzelfde werk doen is niets voor Gregory. Hij heeft afwisselend werk nodig. Doordat hij een groot deel van zijn puberteit heeft gemist, is hij mentaal jonger dan zijn werkelijke leeftijd. Op drie jaar tijd wint hij ongeveer een jaar. We geven hem de tijd die hij nodig heeft, maar zijn ervan overtuigd dat er nog verbetering zal komen!”