'Samen creëren we een passend zorgaanbod in de regio'

 

Voor onze expertise op vlak van autisme werken we intensief samen met onder andere vzw Autistem. 

Joke Seegers, voorzitter vzw Autistem: "Wij werken al samen sinds 2004, toen we een (zorg)partner zochten voor onze (jong)volwassenen met ASS en een normale begaafdheid in Zuid-West-Vlaanderen. We klopten op vele deuren maar kregen slechts bij één deur een positieve reactie. 

Dit engagement hield ondermeer in dat al het personeel bijkomende vorming moest volgen over het omgaan met mensen met ASS en een normale begaafdheid. Deze handicap is pas sinds 1990 officieel erkend, het overgrote deel van het personeel had hier tijdens de opleiding dan ook niets over geleerd. Omdat het over het volledige personeelsbestand ging (ook poetsdienst, keukendienst, chauffeurs, ...) werd er een stuurgroep opgericht om deze vorming in goede banen te leiden. Aan deze Focusgroep ASS die nog altijd bestaat, nemen ook bestuursleden van Autistem deel om er hun deskundigheid in te brengen.  

Door de jaren heen hebben wij al diverse projecten samen gerealiseerd om een passend zorgaanbod te creëren in onze regio, telkens met inbreng van onze knowhow. Eén ervan was samen met vzw De Stroom om een aangepaste vrijetijdswerking voor jongvolwassenen met ASS op te zetten. Ook realiseerden we een woonproject in Avelgem met acht studio’s voor volwassenen met ASS, met woonbegeleiding.  

Momenteel loopt het project Jobcoaching dat jonge mensen met ASS naar de werkvloer wil leiden en daar ook houden. We hebben samen met de jobcoaches een zeer drukbezochte studievoormiddag georganiseerd voor alle werkbegeleiders uit de Vlaamse regio om de opgedane kennis zoveel mogelijk te delen. De nood aan een dergelijke, aangepaste werkbegeleiding is groot. Zowel aan de kant van de werkzoekenden als de werkaanbieders. 

We blijven contact houden en blijven alert om de ondersteuning van personen met ASS in de toekomst mogelijk nog te kunnen verbeteren."