Inclusief woonproject in Wevelgem

14 mensen met een beperking nemen hun intrek in Zorgresidentie De Eglantier in Wevelgem, een wooncomplex met erkende assistentiewoningen. In dit inclusieve woonproject wonen mensen met een beperking samen met mensen die door de nood aan zorg niet in hun huis kunnen blijven wonen.


Groep Ubuntu x 8K en vzw De Eglantier zullen in de toekomst samen zaken ontwikkelen die waardevol zijn voor elke bewoner en de ruimere omgeving. Groep Ubuntu x 8K kampte met een tekort aan wooncapaciteit. Om hier op korte termijn op in te kunnen spelen, gingen we in de regio op zoek naar een capaciteit van 14 kamers. Die was nodig om ook de ondersteuning voor de bewoners te kunnen garanderen.  

Zo kwamen we terecht bij Zorgresidentie De Eglantier. We bieden er kansen aan mensen met een beperking die graag willen groeien naar meer zelfstandigheid. De bewoners kunnen zelf koken, wassen, boodschappen doen, openbaar vervoer aanleren, … maar ze kunnen wel op elk moment terugvallen op de begeleiding, die dag en nacht aanwezig is. Elke bewoner beschikt over een eigen appartement met leefruimte, keuken, slaapkamer, badkamer en een eigen terras. 

Petra Vercruysse, algemeen manager Groep Ubuntu x 8K: “We zijn heel trots dat we dit woonproject kunnen realiseren. We streven naar inclusie van mensen met een beperking. Door ervoor te zorgen dat iemand kan samenwonen met mensen zonder beperking zetten we een stap in de goede richting. Ik hoop dat we deze vorm van samenwonen voor zij die ondersteuning nodig hebben ook op andere plaatsen mogelijk kunnen maken. Om dit intersectorale woonproject mogelijk te maken, liet het Agentschap Zorg en Gezondheid ons toe af te wijken van bepaalde regels.” 

Mike (25) nam op maandag 5 oktober zijn intrek in De Eglantier: “Vroeger woonde ik in een groepswoning. Ofwel zat je dan alleen op je kamer ofwel was je bij de groep, maar ik ben graag alleen. Hier heb ik echt mijn eigen stek. Ik kan ook bezoek ontvangen in mijn appartement, in de tuin of we kunnen samen iets eten of drinken in de cafetaria. Ik zie het dan ook volledig zitten. Aan activiteiten geen gebrek, straks ga ik samen met mijn buur de omgeving eens verkennen.” 

Door de ligging krijgen de bewoners heel wat kansen om deel te nemen aan het maatschappelijk leven in Wevelgem. De Eglantier ligt vlakbij het station, op wandelafstand van het centrum, winkels, het sportcentrum en het park. Ook in De Eglantier zelf zijn er heel wat mogelijkheden om zich verder te ontplooien en betekenisvol te zijn voor anderen. Er zijn tal van activiteiten voor de bewoners, en ze kunnen gebruikmaken van de ruime cafetaria en tuin.  

Nele Demets, coach organisatieontwikkeling: “Het gemeenschappelijk doel van Groep Ubuntu x 8K en De Eglantier is om samen verder te groeien. We willen zaken ontwikkelen die waardevol zijn voor élke bewoner en voor de ruimere omgeving.”  

Meer weten over De Eglantier? Klik hier.


Ander nieuws