Wonen in de Ierlandlaan

 

Twee nieuwe woningen in Zwevegem

In de Ierlandlaan in Zwevegem worden op dit moment twee woningen gebouwd voor mensen met een beperking. Deze bouw wordt verwezenlijkt dankzij een samenwerking tussen vier partners: Eigen Haard, Gemeente Zwevegem, vzw Co-Living en Groep Ubuntu. Begin oktober 2021 zijn de woningen afgewerkt en kunnen de nieuwe bewoners er in trekken. Het gebouw bevindt zich in een woonwijk, het is de bedoeling om via een buurtwerking iets moois uit te bouwen waarbij er een wisselwerking ontstaat met de buurt. 

In één van de woningen zijn er nog open plaatsen, de woning biedt plaats aan 7 personen. Je kiest er dus voor om in een kleine groep samen te wonen.

Interesse in dit nieuwbouwproject?

Contacteer Het Loket


Zelfstandig wonen met ondersteuning

In de woning deel je de gemeenschappelijke ruimtes zoals de keuken, de leefruimte en de tuin met je medebewoners. Er is ruimte voorzien voor het plaatsen van een gemeenschappelijke wasmachine/droogkast. Je geniet van het gezelschap en vindt het leuk om samen te wonen met je huisgenoten, samen te koken, eten, tv te kijken, ...  

Anderzijds deins je er niet voor terug om eens alleen te zijn en kan je je tijd zelfstandig invullen. Je hebt je eigen kamer met veel lichtinval zodat je op elk moment tijd en ruimte voor jezelf kan hebben. Elke kamer heeft een eigen aparte badkamer met douche, lavabo en toilet. Je kan gebruikmaken van een modern domoticasysteem.

In onderling overleg en op afgesproken momenten komt er iemand langs om jou en je medebewoners enkele uren per dag te ondersteunen. Via een oproepsysteem is er, ook 's nachts, een begeleider bereikbaar. 

In het gebouw is geen lift aanwezig. Eén kamer (28,5 m²) ligt op het gelijkvloers. Op de eerste verdieping zijn er vier kamers: twee van 24 m² en twee van 29,6 m². Op de tweede verdieping is er nog een kamer (28,7 m²) en een studio. De studio is 39,9 m² groot en heeft een aparte slaapkamer (die geschikt is voor 1 of 2 personen), er is een keukenblok met gootsteen en mogelijkheid tot het plaatsen van enkele keukentoestellen.  


 

Dimitri kijkt ernaar uit om samen te leven met anderen

Dimitri is 39 en heeft een verstandelijke beperking. Hij woont al 16 jaar alleen. Zijn pleegouders bouwden achteraan in hun tuin een chalet speciaal voor hem, een ruime woning waar hij alles voorhanden heeft. Hij heeft er zich al die jaren thuis gevoeld, maar jammer genoeg kan hij het niet langer aan om alleen te wonen. Daarom neemt hij dit najaar zijn intrek in de Ierlandlaan.

Linda, pleegmoeder van Dimitri: ‘De eenzaamheid speelt hem parten. Hoewel onze deur altijd voor hem openstaat, merken we dat het dat niet is waar hij naar op zoek is. Wat hij nodig heeft, zijn leeftijdsgenoten om zich heen. Op zijn werk in het maatwerkbedrijf loopt alles heel vlot, maar daar heeft hij de omkadering die hij nodig heeft. Er is een vaste structuur en zijn werkbegeleider organiseert alles. Binnenkort wil hij graag naar Buikrock. Mochten we Dimitri dat zelf laten organiseren, dan lukt hem dit niet. Nu regelt zijn mobiel begeleider dit zodat hij via De Stroom kan gaan. We weten nu al dat hij zich er super zal amuseren, zeker als hij omringd is door andere mensen.’

Dimitri: ‘Ik kijk er enorm naar uit om samen te wonen met andere mensen. Als ik alleen wil zijn, dan kan ik altijd naar mijn kamer gaan, maar ik hou er ook van mensen om me heen te hebben. Eén keer per week komt mijn vriendin op bezoek. Het is niet zo dat we dan vanalles doen, gewoon naast elkaar in de zetel zitten is vaak al genoeg, ik hou van dat gevoel dat er iemand in de buurt is.’ 

Linda: ‘Dimitri heeft iemand nodig die hem helpt zijn dag te organiseren, iemand die - soms letterlijk - naast hem staat. Daarom is het goed dat er elke dag iemand langsgaat die hoort wat er die dag goed of minder goed is gegaan, zodat hij niet de kans krijgt om zijn problemen op te kroppen. Hij zal zich ook veiliger voelen doordat hij altijd een begeleider kan oproepen mocht het nodig zijn.’

Dimitri: ‘Sowieso zal ik mijn eigen huis missen. Ik ben mijn pleegouders ontzettend dankbaar voor wat ze allemaal voor mij hebben gedaan. Maar ik kijk er ook enorm naar uit om met anderen in groep samen te wonen!’ 


 

Maak kennis met je nieuwe buren
 

Hannes, Laurence, Lien, Stijn en Tony verhuizen dit najaar naar de Ierlandlaan. Hun ouders sloegen de handen in elkaar om dit woonproject via vzw Co-Living in eigen regie op maat te realiseren. Ze willen een gegarandeerde thuis en gegarandeerde ondersteuning voor hun kind, zeker als er ooit een dag komt dat ze er zelf niet meer zijn. 

In één van de twee woningen zullen deze vijf jongvolwassenen samenwonen, zij worden dus jouw nieuwe buur. 


 

Hannes zoekt nog een nieuwe buur

 

 


 

Een samenwerking tussen vier partners

 

Eigen Haard cvba uit Zwevegem bouwt en verhuurt sociale woningen. In de Ierlandlaan bouwt en financiert Eigen Haard het project en treden zij op als verhuurder. Huren kan dus aan een sociaal tarief, waarbij de huurprijs berekend wordt op basis van je inkomen.

 

Vzw Co-Living is een oudergroep van 5 jongvolwassenen die het heft in eigen handen namen en een woonst wilden creëren voor hun kind waarbij ze zelf alles kunnen bepalen.


Gemeente Zwevegem stelde een buurtwerker aan. De woningen beschikken over een ontmoetingsruimte die door de buurt gebruikt kan worden. De bedoeling is om een wisselwerking teweeg te brengen tussen de bewoners en de buurt.

 

Groep Ubuntu is zorgpartner. Wij staan in voor de ondersteuning van de bewoners in de woningen.


 

Wordt de Ierlandlaan jouw nieuwe thuis?


Contacteer Elien De Winter van Het Loket.

Elien De Winter: 

        elien.dewinter@groepubuntu.be 
        of 0497/58 92 40