Erasmus+-project SELF-IN

Zelfmanagementprogramma's zijn activiteiten waarbij mensen met een beperking samenkomen, discussiëren en leren hoe ze keuzes kunnen maken, hun rechten kunnen uitoefenen en succesvol kunnen deelnemen aan de samenleving. Deze activiteiten dragen bij tot zelfbeschikking en zelfstandigheid.

Het SELF-IN-project verrijkt deze activiteiten met educatieve, in het bijzonder metacognitieve, methodes die de deelnemers ondersteunen bij het maken van weloverwogen keuzes. Dit draagt bij tot hun Quality of Life (levenskwaliteit). 

Het project heeft vijf doelstellingen:

1. Het verbeteren van sleutelcompetenties van mensen met een beperking die van belang zijn om deel te nemen aan zelfmanagementactiviteiten en bijdragen tot hun autonomie en sociale integratie.
2. Het integreren van methodes om metacognitieve vaardigheden en intrinsieke motivatie te bevorderen in de ondersteuning van zelfmanagement.
3. De competentie van begeleiders vergroten om zelfmanagementactiviteiten te organiseren, leiden en evalueren.
4. Organisaties versterken in het opzetten van zelfmanagementactiviteiten.
5. Bijdragen tot de realisatie van de Erasmus+-doelstellingen.


 

Workshop 'Krachtgericht werken'

Van 27 tot 30 november 2023 organiseerde het samenwerkingsverband Konekti de Week van het Krachtgericht Werken. Ook Groep Ubuntu gaf er een workshop met als titel: 'Cliëntparticipatie: deel uitmaken van de organisatie en toch je eigen keuzes maken', gerelateerd aan het Self-In-project.

Er namen een 10-tal deelnemers uit verschillende sectoren (jeugdzorg, onderwijs, ...) deel. Sprekers waren Rudy Deschynck (trainer van het project SELF-IN) en Isaura Devos en Pedro Vandewoestijne, 2 deelnemers van SELF-IN. Ze begonnen met de stelling: 'mensen met een handicap moeten hun leven volledig in eigen handen hebben. Ze bepalen zelf hoe hun leven eruit ziet.' Het publiek moest voor of tegen argumenteren. Daarna getuigden Isaura en Pedro over het SELF-IN Project: wat hebben ze geleerd over zelfbeschikking in hun eigen leven? 

 

Isaura sprak met het publiek over hoe ze haar leven organiseert en hoe ze zelfstandig woont met wat hulp van haar begeleidster. Pedro had het over besluitvorming op het werk (dagcentrum) en hoe hij omgaat met verandering en met beslissingen waar hij zelf niet bij betrokken is geweest. Hij benadrukte het verschil in onderwerpen waarover hij wel of niet zelf kan beslissen. Isaura en Pedro legden samen met Rudy het belang uit van participatie in cliëntenraden, gebruikersraden en de koppeling met het management van de organisatie. Ze benadrukten het belang van een open communicatie, oplossing op het juiste niveau en een vertegenwoordiging voor alle cliënten. Ze wezen op het belang van hoe je naar mensen met een beperking kijkt. Cliënten kunnen hun eigen keuzes maken en weten wat ze echt willen (self-in). Bovenal is het belangrijk dat je in mensen gelooft, dat je gelooft dat iedereen kwaliteiten heeft. Daarom is het belangrijk dat coaches bereid zijn om te luisteren en er de tijd voor nemen.

Het publiek was erg enthousiast over de workshop. Ze zeiden dat ze het meest geïnteresseerd waren in wat Isaura en Pedro te vertellen hadden. Hun kijk op mensen met een beperking is dankzij de workshop veranderd.