Ter Vrije Aard trekt naar Wevelgems JC Ten Goudberge

Sinds enkele weken gaan de bewoners van Ter Vrije Aard in Bissegem drie dagen per week naar Jeugdcentrum Ten Goudberge in Wevelgem. Die zaal is momenteel gesloten als gevolg van de coronamaatregelen. In de mooie polyvalente ruimte kunnen ze tal van activiteiten doen, heel wat anders dan elke dag thuis zijn …


Sander Deruddere, coördinator Ter Vrije Aard: “Onze bewoners kunnen al sinds maart vanuit de woning niet naar de dagondersteuning. Een begrijpelijke beslissing in coronatijden, maar ondertussen is het besef gekomen dat corona nog zeker enkele maanden ons leven zal beheersen. Onze 11 bewoners leven elke dag samen, dag in dag uit, en dat altijd in dezelfde omgeving, hun woning. Wat er overdag gebeurt, stoort de bewoners die willen rusten, en individueel met iemand werken lukte moeilijk. Om voor de nodige afwisseling te zorgen, ging ik op zoek naar een nieuwe locatie voor een zinvolle dagbesteding. Op die manier kwam ik in contact met het jeugdhuis van Wevelgem.”  

Dean Kenes, coördinator JC Ten Goudberge: “Ons anders zo levendige jeugdhuis dat leegstaat, is iets wat we nog nooit hadden meegemaakt. We vonden het zonde, en hadden al verschillende mogelijkheden bekeken. Gelukkig was er door corona ook een lichtpuntje, en kregen we kansen om te experimenteren. Via via kwam ik in contact met Sander. Hier hebben we het perfecte antwoord op zijn vraag gevonden! Hoe jammer we het ook vinden dat onze eigen jongeren niet meer mogen komen, toch zijn we blij dat we voor deze bubbel een oplossing kunnen bieden.” 

Sinds enkele weken komen de bewoners drie dagen per week naar Ten Goudberge: op maandag, woensdag en vrijdag.  

Sander: “Dat we naar hier kunnen uitwijken, zorgt voor een mooie afwisseling. We komen naar hier met de mensen die dit wensen en voor wie het mogelijk is. Sommigen komen een halve dag omdat een hele dag te vermoeiend zou zijn.” 

Annemie Detavernier, coach: “We hebben hier enorm veel mogelijkheden: een goede klankinstallatie, projectiemogelijkheden, tafels, stoelen, … Bovendien zitten we pal in het centrum. Op woensdag is er markt, en we hebben al veel in het park gewandeld. We bewegen hier veel, en de sfeer zit er helemaal in. Werk, bv. zakjes klaarmaken voor de winkels, wisselen we af met belevingsactiviteiten. Een andere omgeving en de ruimte die ze hebben, doet onze bewoners openbloeien. Ook al werken we met mondmasker, hier kunnen we corona heel even vergeten, zalig is dat!” 

Filip: “Ik ben een echte entertainer. Elke keer als we naar hier komen, neem ik tijdens de pauze de micro om mijn medebewoners en de begeleiders te entertainen, daar kan ik echt van genieten!” 

Dean: “Het doel van het jeugdcentrum is mensen bij elkaar brengen en ontmoeting creëren. Dankzij dit initiatief doen we dit ook, zij het voor een andere doelgroep. Voor onze jongeren moeten we op dit moment jammer genoeg online activiteiten aanbieden. We hebben in Groep Ubuntu x 8K een goede partner gevonden, en willen de samenwerking in de toekomst zeker verderzetten!” 

Bedankt aan het jeugdcentrum van Wevelgem om ons deze opportuniteit te bieden! 

 


Ander nieuws