Oeuvre van Danny Bergeman geschonken aan het S.M.A.K.

Het is de eerste keer dat het S.M.A.K. werk van een kunstenaar met een beperking opneemt in de collectie. Danny Bergeman was immers een kunstenaar met het syndroom van Down. We zien dit als een mooie appreciatie van het werk van Danny.


Zeven jaar lang tekende hij immers intensief aan het boek ‘The Zandberg Drawing’ in kunstwerkplaats De Zandberg. Het was zijn levenswerk waarin hij een reflectie neerschreef op zijn onderzoek in kunstboeken, catalogi en tijdschriften. In de poging om dit commentaar te leveren, ontwikkelde hij een abstract geometrisch notitiesysteem. 

Naar aanleiding van de schenking vond op zondag 7 november een panelgesprek plaats tussen Philippe Van Cauteren (directeur van het S.M.A.K.), Simon Delobel (directeur KIOSK), Pierre Muylle (curator), Brunhilde Borms (uitgever van ‘The Zandberg drawing’ en schenker van het oeuvre) en Dominique Nuyttens (coördinator van Kunstwerkplaats de Zandberg). Jo Coucke, kunstcriticus, was moderator van dienst. Onderwerp was het leven en werk van Danny Bergeman, die ruim een jaar geleden is overleden.


Ander nieuws