18 nieuwe assistentiestudio’s in de Cederlaan dankzij samenwerking met Wonen Regio Kortrijk

Onlangs stelden we het nieuwe woonproject in de Cederlaan in Kortrijk voor aan het brede publiek. Bij de renovatie van de buurt voorzag sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk ook 18 nieuwe assistentiestudio’s voor mensen met een beperking.


De omgeving van de Cederlaan onderging de afgelopen jaren een grondige metamorfose. Een aantal bouwvallige woningen werden gesloopt en 41 bestaande woningen werden duurzaam gerenoveerd. Bovendien verscheen er ook nieuwe bebouwing: 28 woningen, 40 appartementen en 18 assistentiewoningen. De werken werden afgerond rond het bouwverlof en intussen konden gezinnen hun intrek nemen in hun nieuwe woonst.

In het project zijn ook 18 assistentiewoningen geïntegreerd. Die bevinden zich op de hoek van de Perziklaan en de Cederlaan. Het gaat om 15 studio’s voor 1 persoon en 3 studio’s voor 2 personen. Naast de eigenlijke studio’s zijn in het gebouw ook 3 gemeenschappelijke ruimtes ter beschikking waar alle bewoners in 3 leefgroepen kunnen samenkomen. Voor de begeleiders is tot slot een slaapkamer met sanitair en een vergaderruimte voorzien. KRAS architecten uit Gent tekende het ontwerp voor deze realisatie.

Het voorzien van deze assistentiestudio’s in het project is een weloverwogen keuze van Wonen Regio Kortrijk.

‘We kiezen er zelf bewust voor om binnen dergelijke grote renovatie- en bouwprojecten 10 procent van het volume te voorzien voor rolstoelvriendelijke accommodatie voor mensen met een beperking. Dat is een eigen keuze die niet steunt op een wettelijke verplichting. We zien dat niet alleen als onze maatschappelijke taak, maar willen er ook het signaal mee geven dat sociale huisvesting er ook is voor mensen die minder mobiel zijn.’, aldus Ilse Piers, directeur van Wonen Regio Kortrijk.

Volgens voorzitter van Wonen Regio Kortrijk Maxim Veys voldoen de assistentiewoningen ook aan een reële nood aan betaalbare zorgwoningen in onze regio: ‘Uit de Stadsmonitor blijkt dat Kortrijk het goed doet op vlak van zorgwoningen. Zeker voor wat betreft residentiële zorgwoningen scoren we in onze stad beter dan het Vlaamse gemiddelde. Alleen zitten daar ook heel wat private projecten bij. Met deze nieuwe assistentiewoningen waken we mee over de betaalbaarheid van het zorgaanbod in onze regio.’

Samen met Wonen Regio Kortrijk zorgen wij voor de invulling van de assistentiestudio’s. 

Petra Vercruysse, algemeen manager van Groep Ubuntu: ‘Er is een toenemende woonvraag van mensen met een beperking. Waar we zien dat zij vroeger vaak lang thuis bleven wonen, zien we meer en meer dat ze op een bepaalde leeftijd net als broers en zussen op eigen benen willen staan. Dit project is perfect voor onze bewoners. De klok rond is er een begeleider aanwezig die nabijheid biedt en kan ondersteunen waar nodig, maar toch behouden ze hun zelfstandigheid en privacy in hun eigen studio. Bovendien ligt deze woning in een rustige woonwijk waar we verbinding kunnen maken met de buurt, en tegelijk vlakbij het centrum van de stad.  

De bedoeling is om met de assistentiestudio’s van start te gaan voor het einde van dit jaar. Voor dit project zijn we nog op zoek naar wooncoaches.

Petra Vercruysse: ‘We lanceerden voor dit project een jobsite om een groep enthousiaste wooncoaches te vinden die dit project van bij het begin mee wil opstarten. Geïnteresseerden kunnen surfen naar jobs.groepubuntu.be.’

Klik hier voor meer info over dit project in de Cederlaan.


Ander nieuws